Sourcing, de activiteit die erin bestaat kandidaten te zoeken. Het is de eerste stap in een rekruteringsstrategie en is blijven evolueren en profiteren van de mogelijkheden die de nieuwe technologieën bieden. De toenemende digitalisering van HR-processen heeft voor een transformatie van deze taak gezorgd. Als gevolg lijkt die als het ware tot een volwaardig vakgebied uit te groeien. Terwijl de artificiële intelligentie de HR-beroepen veranderd en de digitale gebruiksvormen voortdurend evolueren, lijkt alles erop te wijzen dat deze evolutie nog lang niet ten einde is.

Sourcing-verantwoordelijke: een nieuw vakgebied

Tot voor kort beschikten de HR-diensten over een interne databank, een privé-cv-theek. Deze raadpleegden ze handmatig als het nodig was. Deze tools werden gevoed door spontane kandidaturen, jobaanbiedingen in de pers of via partners. Daarom stootten ze al snel op hun grenzen bij de rekrutering van bepaalde complexe profielen. Zo is de sourcing uitgegroeid tot een specifieke knowhow en is deze niet langer het alleenrecht van de verantwoordelijke voor de rekrutering.

De revolutie van het sociale netwerk

Met de ontwikkeling van professionele platformen zoals LinkedIn en Viadeo is sourcing één van de gespecialiseerde vakgebieden geworden bij het verzamelen en verwerken van webgegevens. De hoeveelheid beschikbare gegevens en profielen is losgebarsten. Daarnaast schuilt de knowhow van de sourcing-verantwoordelijke momenteel in de kwalificatie en de sortering van deze overvloedige basisinformatie.

AI en Deep Learning voor een intelligentere rekrutering

Het is in deze context dat sourcing-apps met steeds diverser wordende functies worden ontwikkeld. Zo denken we aan de samenvoeging van gegevens uit diverse bronnen om zo volledig mogelijke profielen samen te stellen. Om vervolgens het parcours van mogelijke kandidaten te analyseren of om verfijnde zoekcriteria uit te werken dankzij deep learning.

Sommige online applicaties kunnen zo de waarschijnlijkheid berekenen dat iemand op de job nieuwe opportuniteiten zal zoeken. Of dat een melding wordt gegeven als een profiel wordt gedetecteerd van een persoon met welbepaalde capaciteiten.

Matching transformeert de jobboards

Deze transformatie dankzij algoritmen wordt ook gesymboliseerd door de ontwikkeling van matching-applicaties. Deze tools zorgen ervoor dat één of meerdere profiel(en) meteen aan een vacature worden gekoppeld. Dit op basis van criteria die gekoppeld zijn aan de capaciteiten, maar ook aan de persoonlijkheid van de kandidaten of hun motivaties. Door een groot deel van de sourcing te automatiseren, geven ze de jobboards weer een doorslaggevend belang. Deze jobboards zijn dus niet langer meer uitsluitend databanken, maar ook reële tools voor de selectie van profielen. Met meer dan 8 jaar expertise en 4,4 miljoen ingeschreven kandidaten, is Meteojob, dat deel uitmaakt van CleverConnect, de leader van matching op de arbeidsmarkt.

De sourcing van morgen gebruikt dus nog altijd jobboards

Maar dankzij de algoritmen voor matching en de artificiële intelligentie, worden ze verfijnd en efficiënter gebruikt. Het beroep van sourcing verantwoordelijke is gedeeltelijk geautomatiseerd. Hierdoor kunnen ze eerder rekening te houden met criteria rond de persoonlijkheid van de kandidaten dan alleen maar met hun technische vaardigheden.