videosollicitatie

Het digitale tijdperk verandert alle functies, inclusief de functies binnen de rekrutering. Binne de nieuwe methodes die de digitale tools mogelijk gemaakt hebben, is de videosollicitatie een steeds groter wordend succes. Hoe werkt deze tool? Hoe en waarom verandert het de sollocitatiemethode?

De live videosollicitatie: voor een rekrutering zonder grenzen

De videosollicitatie kan, wanneer hij live gedaan wordt, een eenvoudige sollicitatiemethode op afstand zijn. Hij is dan vergelijkbaar met een videoconferentie-gesprek waar een sollicitatiegesprek gevoerd wordt. Volgens een onderzoek van Meteojob vindt 48% van de sollicitanten het niet redelijk om méér dan twee fysieke sollicitaties te doen.

Het voordeel van een videosollicitatie is dus om te voorkomen dat de sollicitanten – misschien onnodig – naar de sollicitatielocatie moeten komen. Dit type sollicitatiegesprek wordt vaak gebruikt om op afstand personeel aan te nemen, wanneer er bijvoorbeeld filialen in het buitenland geopend worden.

 

De on-demand videosollicitatie: om het rekruteringsproces te versnellen

De videosollicitatie kan echter ook on-demand gedaan worden; dan is het ook om andere redenen een zeer nuttigre tool. Ook hier voorkomt het onnodig reizen, en bovendien hoeven de sollicitanten en de werkgevers niet beschikbaar te zijn.

Zodoende nemen de sollicitatiegesprekken en het rekruteringsproces minder tijd in beslag. Zo kunnen er snel vele videosollicitaties achter elkaar bekeken worden die de sollicitanten geplaatst hebben aan wie zutomatisch en live dezelfde vragen gesteld zijn.

 

Op zoek naar soft skills

Voor de werkgever heeft dit twee voordelen: het plaatsen van een videosollicitatie door een sollicitant getuigt van diens motivatie. En hiermee kunnen eveneens snel zijn/haar soft skilles en knowhow geëvalueerd worden. Vroeger was de fysieke sollicitatie noodzakelijk om de persoonlijkheid van de sollicitant te leren kennen; nu kan daar door het bekijken van een videosollicitatie een goede indruk van gekregen worden en kunnen rekruteringsvergissingen voorkomen worden.

De traditionele cv’s zijn om diee reden bij sommige werkgevers niet zo populair meer: met een cv kunnen niet die specifieke eigenschappen nu eenmaal niet herkend worden. En het is nu juist voor veel beroepen zeer belangrijk om behalve de informatie die de cv bevat, sollicitanten beter te leren kennen en in te schatten.

 

Een tool voor rekrutering in samenwerkingsverband

De videosollicitatie is eveneens populair vanwege zijn capaciteit om HR rn de operationele functies te laten deelnemen.
Aangezien videobestanden door alle medewerkers gedeeld en van opmerkingen voorzien kunnen worden, worden ze vaak gebruikt voor een second opinion van personen die direct samenwerken met de aangenomen persoon of van een verantwoordelijk HR wiens mening niet gevraagd was.
De videosollicitatie is dus een innovatieve manier om een voorselectie uit te voeren van sollicitanten die voor een fysiek gesprek uitgenodigd zullen worden. Op deze manier wordt het aantal afspraken voor een rekrutering verminderd en is er bij het eerste contact al informatie beschikbaar over de soft skills van sollicitanten. Door de vele praktische voordelen is de videosollicitatie een ware plus voor de performance van werknemers.