Het steeds grotere aandeel van IT, generaties X en Y die de arbeidsmarkt betreden, groeiend belang van het werkgeversmerk… De noodzaak van een transformatie van HR is onvermijdelijk, gezien de enorme veranderingen waar bedrijven mee te maken krijgen. HR-professionals kunnen alleen bijblijven als ze nieuwe hulpmiddelen inschakelen en aansluitende opleidingen ontwikkelen… Maar ze moeten ook hun plaats binnen hun organisatie een nieuwe invulling geven.

Digitale transformatie is voedingsbodem voor personeelsinformatiesystemen

Salaris, sourcing, onkostenvergoedingen, maaltijdcheques… De digitalisering heeft invloed op de meeste, zo niet alle functies van HR. De automatisering van een groot aantal processen en de ontwikkeling van artificiële intelligentie maken de meest arbeidsintensieve taken, die vaak ook het meest tijdrovend zijn, eenvoudiger, of zelfs overbodig. In deze context wordt de rol van manager personeelsinformatiesystemen steeds belangrijker. Hij of zij heeft verstand van alle diensten binnen HR, en HR-managers kunnen er niet meer om heen dat een bepaalde basiskennis van automatisering en gegevensbeheer noodzakelijk is.

AI en video voor een meer menselijke rekrutering

Vooral rekrutering is behoorlijk veranderd door deze technologische ontwikkelingen. Zo worden bij sourcing vaak matching tools ingezet, die gebruik maken van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van artificiële intelligentie. Sollicitatieprocedures zijn radicaal veranderd en kunnen tegenwoordig worden uitgevoerd in de vorm van meerdere videogesprekken. De technologische ontwikkeling wordt zo ingezet voor een meer menselijke beoordeling van de sollicitant, die meer gericht is op de persoonlijkheid. De rol van de recruiter verandert daardoor ook. In plaats van urenlang cv’s uit te pluizen, kan hij zich nu concentreren op het onderzoeken van de soft skills van de sollicitanten, die vooraf zijn geselecteerd met behulp van matching.

Experts in welzijn op het werk

Nog zo’n grote trend van de afgelopen tijd: de ontwikkeling van managementmethodes heeft met name de opkomst van de functie van Chief Happiness Officer mogelijk gemaakt. Deze is verantwoordelijk voor het welzijn van de werknemers. Hoewel deze nieuwe functie nog lang niet in alle bedrijven aanwezig is en misschien meer lijkt op een beginnersdroom, is het wel tekenend voor de aandacht die aan de arbeidsomstandigheden wordt besteed. Human resources kan inmiddels worden gezien als dienstverlening aan werknemers als interne cliënten. Om iedereen de kans te geven tot bloei te komen, moet er vooral naar hen geluisterd worden. Dit via individuele gesprekken, maar ook met behulp van enquêtes om feedback van de werknemers te verzamelen over hun werkomgeving en hun verbeteringspunten.

Het werkgeversmerk: nieuwe centrale aandachtspunt voor HR-manager

De hernieuwde aandacht voor het welzijn van de werknemer is ook een teken van het groeiende belang van het concept van de werknemer als merk. Door spanningen op sommige sectoren van de arbeidsmarkt leidt dit nieuwe aandachtspunt tot andere doelen voor HR en dat vraagt om het ontwikkelen van specifieke competenties. De Human resource professionals passen nu marketingtechnieken toe, om het bedrijf aantrekkelijker te maken voor potentiële kandidaten: communicatie op gespecialiseerde platforms, organiseren van events, enz.

Onmisbaarheid van HR is groter dan ooit door deze transformatie

In plaats van overbodig, is HR door de automatisering alleen maar belangrijker geworden. Door tijdsbesparing en vereenvoudiging van administratieve functies kan HR zich richten op taken met een flinke toegevoegde waarde, waarvoor sterke sociale vaardigheden nodig zijn. In rekrutering en ook in het beheer van interne vaardigheden moeten HR-professionals technische en menselijke vaardigheden kunnen combineren.