Terwijl de strijd om het rekruteren en het behouden van de beste talenten nog nooit zo groot is geweest, wordt de candidate experience een van de belangrijkste zorgen van de recruiters. In dit spel van wederzijdse verleiding, is gamificatie een bijzonder krachtige tool. Hoe maak je een onvergetelijke eerste indruk op de sollicitanten wanneer je tegelijk hun kwaliteiten evalueert?

 

De candidate experience: een belangrijk wapen in de strijd om talent

In deze tijd van digitale transformatie en snelle veranderingen in businessmodellen, wordt het rekruteren van de juiste profielen steeds ingewikkelder. Daarom is het onmisbaar om de employer brand op te bouwen. En dit door vanaf het eerste contact een goede indruk van je bedrijf te geven. Een uitdaging die des te belangrijker is in een tijd van sociale media omdat zowel de goede als de slechte ervaringen gemakkelijk gedeeld kunnen worden en mogelijk viraal gaan. Volgens de studie CEB 2017 onderneemt 20% van de sollicitanten een negatieve actie na een slechte rekruteringservaring. Je bouwt namelijk een relatie op met kandidaten die effectief worden aangenomen. Maar ook diegenen die het team (nog) niet versterken mogen niet vergeten worden.


Een spel om indruk te maken

Goede kandidaten hebben de mogelijkheid om zelf hun werkgever te kiezen, maar de objectieve argumenten (salaris, voordelen, arbeidsomstandigheden enz.) zijn niet altijd voldoende om hen te overtuigen. Topkandidaten maken hun keuze op basis van de bedrijfscultuur en de eerste indruk en deze is altijd subjectief. Om hun stempel te drukken en enthousiasme te creëren, voegen bedrijven een speels element toe aan hun rekruteringsproces.


Gamificatie wint terrein binnen HR

Gamificatie is een trend die zich al meerdere jaren voortzet en een markt die 6 miljard dollar waard is in 2019, volgens een studie van Technavio. Gartner schat zelfs dat 70% van de grote bedrijven al een gamificatie-applicatie hebben ontwikkeld. Maar deze ontwikkelingen zijn vooral gericht op marketing. De gamificatie binnen human resources neemt pas recent toe. Een van de voorlopers is L’Oréal die sinds 2010 een educatief spel heeft voor studenten die graag bij de groep willen werken. Hiermee kunnen ze de mogelijke carrièrekansen ontdekken en eventueel ook tegelijkertijd kunnen solliciteren.


Gamificatie in HR neemt steeds diversere vormen aan

Er zijn verschillende bedrijven die escape games aanbieden. Sollicitanten kunnen dan laten zien dat ze in een team kunnen werken en een complex probleem kunnen oplossen. Op het gebied van computerprogrammering maken platforms zoals CodinGame het voor ontwikkelaars mogelijk om te concurreren in codewedstrijden ontworpen als videogames. Vervolgens worden de besten rechtstreeks gecontacteerd door partnerbedrijven om gerekruteerd te worden. Visiotalent heeft voor haar klanten een immersieve ervaring ontwikkeld: sollicitanten brengen een virtueel bezoek aan het bedrijf, bekijken de bureaus en maken kennis met de teams. Ook kunnen ze deelnemen aan educatieve spellen om meer te weten te komen over het bedrijf.

Het Franse bedrijf CMP, expert in sales force, merchandising en verkoopanimatie, heeft gekozen voor een beeldanimatie van de kantoren. Zo brengt ze haar MVO-aanpak, haar leer-werkprojecten en alles waar ze trots op is, naar voren.

Er is dus geen standaardformule. Om optimaal te profiteren van de voordelen van gamificatie, moet elk bedrijf het spel vinden dat bij hem past. Eén tip: ken je kandidaten en probeer een spel te bedenken waarmee ze hun kennis kunnen tonen terwijl ze plezier hebben!