In de HR-industrie is preselectie per video-interview een gangbare praktijk geworden. Tijdens deze rekruteringsfase beantwoordt de kandidaat via webcam of smartphone enkele vragen die eerder door een recruiter zijn bepaald.

 

Voor recruiters biedt die toepassing verscheidene voordelen. Zo is het een manier om snel over te gaan tot de selectie van kandidaten, de kosten te verlagen en het rekruteringsproces veel gemakkelijker op gang te brengen.

Het on-demand video-interview is ook een onmiskenbare kans voor kandidaten: ze krijgen zo de mogelijkheid om zoveel meer te laten zien dan hun CV en hun persoonlijkheid te onthullen. De video maakt het mogelijk om de beroemde «soft skills» te evalueren, die door de meeste recruiters net zo belangrijk worden geacht als de hard skills en die onmogelijk te vatten zijn op basis van een eenvoudig CV.

Om een sterke indruk na te laten tijdens een on-demand video-interview, is het belangrijk om rekening te houden met enkele zaken. Dat kan kennis vereisen van praktijken die verschillend zijn van de  « klassieke » sollicitatiegesprekken.

Thomas Cador, Benelux Country Manager bij Visiotalent (de toonaangevende leverancier van online video-interviewtools), brengt de 5 beste tips voor een succesvol videosollicitatiegesprek.

 

1. Zet je in een geschikte omgeving

De omgeving waarin de video-opname wordt uitgevoerd is erg belangrijk. Elk beeld en elk geluid wordt opgenomen. Jouw locatie moet dus comfortabel en rustig zijn. Geluid mag de opname niet onderbreken: de telefoon moet op stil staan, de tv moet uitgeschakeld zijn, enzovoort.

Anderzijds moeten donkere en overbelichte omgevingen vermeden worden; vermijd ook achtergrondverlichting. De omgeving moet zo neutraal mogelijk zijn. Het is daarom beter om vanuit je woonkamer de video op te nemen dan bijvoorbeeld vanuit de keuken of de badkamer.

De computer of smartphone moet op een vlak en stabiel oppervlak worden geplaatst, zodat de microfoon, webcam en verbinding operationeel zijn en niet onderbroken worden.

2. Controleer je technische instellingen

Alvorens met het video-interview te starten, moeten kandidaten verzekeren dat al hun apparatuur juist is geïnstalleerd en afgesteld.

Technische informatie wordt meestal bezorgd door de recruiter of de tool van het on-demand video-interview. We spreken dan over browservereisten, snelheid van internetverbindingen en beheer van privacyinstellingen om ervoor te zorgen dat de webcam en microfoon actief zijn.

Het is altijd aangeraden om je apparatuur voor het interview reeds af te stellen en vooraf enkele tests uit te voeren.

 

3. Bereid je voor en anticipeer

Een sleutel tot het succes van een interview is goed voorbereid zijn. Vertrouwen hebben in jezelf en in je overtuiging is essentieel voor een krachtige indruk.

De meeste platforms voor video-interviews geven kandidaten de mogelijkheid om hun tools en de werkwijze vooraf te testen.

Visiotalent helpt kandidaten zich voor te bereiden op hun interview door hen een stapsgewijze handleiding, tutorials, coachingprogramma’s en een trainingsmodule door te sturen. Die laatste bestaat uit exact dezelfde condities als het interview dat door de recruiter opgesteld is, maar uiteraard met fictieve vragen. De training is een doeltreffende manier om vertrouwd te raken met de vragen die tijdens het interview gesteld kunnen worden, met dezelfde tijd die is toegewezen om ze te beantwoorden.

Een van de belangrijkste voordelen is dat kandidaten zich kunnen registreren, de opname kunnen bekijken en hun prestaties kunnen verbeteren voor het echte video-interview.

 

4. Focus op de basis

De gemiddelde tijd voor het beantwoorden van een vraag ligt tussen 30 seconden en 2 minuten. Dat lijkt kort, maar het is genoeg om het belangrijkste te vertellen. Het is cruciaal om duidelijk te spreken en goed te articuleren zonder je te overhaasten.

Je antwoorden moeten aangepast zijn aan de beschikbare tijd: het is dus noodzakelijk om beknopt te zijn en je te concentreren op korte zinnen. Verduidelijk je argumenten om je antwoord zo goed mogelijk te kunnen verdedigen en probeer `euhm´ en andere stopwoorden te vermijden. Het is beter om je te concentreren op drie onderwerpen en die goed te beschrijven, dan zo veel mogelijk te willen bespreken zonder de tijd te nemen je daarin te verdiepen.

 

5. On-demand video interviewing, een kans om je te onderscheiden

Dankzij een sollicitatie via video krijgt de kandidaat de mogelijkheid om een sterke indruk na te laten. Met deze methode kunnen recruiters het potentieel van de kandidaten beter herkennen.

Een eerste indruk telt! Je netjes kleden zal ervoor zorgen dat de recruiter jouw sollicitatie serieus neemt.  Houd er rekening mee dat de dresscode afhankelijk is van de sector waarin je wilt werken.

Daarnaast biedt video de mogelijkheid om dynamisme in je presentatie te steken en je communicatie te versterken dankzij gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Een kandidaat die zich op zijn gemak voelt en glimlacht, geeft blijk van enthousiasme en empathie. Dit heeft een positieve invloed op de evaluatie van de recruiter.

Om een goede indruk te maken, volstaat het om voor de camera te gaan staan en oogcontact te maken. Het geeft een zelfverzekerde indruk. Elke sollicitatie is stressvol en dus ook het on-demand interview, maar het moet wel natuurlijk blijven.